Gojūshiho(五十四歩)

Gojūshiho este un kata care isi are originile in stilurile Ochiul Phoenixului. Originea numelui vine ori din miscarea repetitiva de ciocanit a unei ciocanitoare pe trunchiul unui copac, ori din pasi nesiguri ai unui on beat

In unele stiluri de karate, acest kata are doua forme, respectiv Gojūshiho Shō si Gojūshiho Dai, care chiar daca au denumiri diferite sunt aproape identice.

Gojūshiho Shō incepe direct cu multe tehnici de avansare si este foarte bun pentru a studia miscarile. Gojūshiho Dai utilizeaza tehnici de avansare cu mana deshisa si atacuri la gat si clavicula.

Conform antrenamentului pe care l-am facut eu la karate, acum cativa ani, Gojūshiho nu era predat decat de la centura maro in sus, fiind considerat un kata dificil. Problema care am intalnit-o eu in dojo-urile romanesti e ca sa pune prea mult accent pe viteza de executare a tehnicilor si prea putin pe corectitudinea lor.

In videoclipul de mai jos puteti vedea kata executat de sensei Hirokazu Kanazawa care are gradul de centura neagra, 10 dan.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu