Avatar si Japonia

Sunt proaspat venita de la filmul Avatar al lui James Cameron si mintea inca incearca sa mai proceseze imbinarea de culturi deja existente pe pamant care s-au contopit sa dea cultura populatiei Na'vi.

Doua lucruri care mi-au sarit imediat in fata au fost cele pe care le-am putut relationa, evident, cu Japonia. Drept pentru care voi prezenta 2 aspecte ale culturii japoneze pe care le puteti gasi in film, propundandu-mi in acelasi timp sa fac o serie de post-uri despre shintoism. Dar pana atunci, sa trecem la treaba.



Povestire zen
Nan-in, un maestru din perioada Meiji (1868-1912), a primit drept invitat un profesor universitar care a venit sa puna intrebari despre Zen.

Nan-in a servit ceaiul. A turnat in cana invitatului sau pana cand ceaiul a inceput sa dea pe dinafara.

Profesorul a privit consternat pana cand nu a mai putut ignora actiunile maestrului si i-a zis: "Este prea plina. Nu va mai intra nimic inauntru!"

"Ca si aceasta ceasca," zise Nan-in, "si tu esti plin de opinii si speculatii. Cum pot sa-ti arat calea Zen daca nu iti golesti intai ceasca?"

In film a aparut ca o replica a lui Mo'At, mama lui Neytiri.

Itadakimasu

Mesele in Japonia incept cu expresia itadakimasu (いただきます), care inseamna "primesc cu umilinta". Este folosita pentru a exprima multumirea si pana intr-un punct indatorarea pe care o persoana o are fata de toti cei care s-au implicat in pregatirea mesei: de la animalul/planta omorata pana la bucatarul care a pregatit-o.

Idea isi are originile in gandirea ca organismele isi dau viata oamenilor ca Dāna.

In film un comportament asemanator de respect pentru animalul sacrificat a aparut cand Jake a omorat primul animal cu ajutorul lui Neytiri

1 comentarii:

Unknown spunea...

I've been waiting for this post :D

Trimiteți un comentariu