Imparateasa-John Burnham Schwartz

Voi fi plecata destul de mult timp luna asta. Mai ies si eu prin lume din cand in cand, si-mi las internetul pe stand-by in aceste zile. Fac o dezintoxicatie, daca vreti.

In orice caz, am zis sa fac o ultima postare inainte de a pleca in vacanta si ma gandeam sa scriu despre o carte, ca de mult nu am mai facut o recenzie.

Dupa cum ati vazut si din titlu vreau sa spun cateva cuvinte despre cartea Imparateasa, scrisa de John Burnham Schwartz.

In primul si-n primul rand as dori sa mi se permita amuzamentul pe faptul ca, in limba originala, adica engleza, cartea se numea The Commoner, deci "fata din popor".

Photobucket

Autorul a terminat Harverdul cu specializare pe Studii Japoneze si a mai scris o carte pe subiectul Japonia, cand a avut 24 de ani.

In Imparateasa autorul incearca o dramatizare a procesului de alegere a imparatesei Michiko, prima imparateasa venita din randul oamenilor simplii. De fapt, nu cred ca "dramatizare" ar fi cuvantul potrivit, considerand ca evenimentul a fost destul de dramatic, atat pentru populatia japoniei, cat si pentru casa regala, care a fost nevoita sa se adapteze unui nou sistem de gandire (nu prea reusita adaptarea, daca ar fi sa luam in considerare modul in care printesa Masako a fost tratata pana in prezent).

Autorul reuseste sa surpinda, cu o combinatie foarte placuta de naratiune tipic americana cu dialog extrem de japonez, atat in politete cat si in intelesuri, teama pe care a avut-o familia actualei imparatese de a o lasa sa se casatoreasca cu o persoana atat de straina in rang si obiceiuri, modul in care viata la curte a schimbat-o si puterea pe care a avut-o in convingerea actualei Printese Masako de a se alatura tronului, prin casatoria cu Printul Naruhito.

Numele au fost schimbate, pentru a pastra afirmatia de la inceputul cartii conform careia totul este fictiune. Ceea ce este adevarat. Desi autorul descrie foarte bine ceea ce ar fi putut fi grijile si problemele care au aparut in viata Imparatesei, nimic din ceea ce e scris nu poate fi verificat din punct de vedere istoric. De asemenea, finalul cartii, pe care nu-l voi dezvalui, demostreaza clar ca vorbim de o opera de fictiune.

In Romania cartea a aparut la editura Rao

1 comentarii:

Andra spunea...

o are prietena mea si vreau sa o citesc dupa ce termin Yasunari Kawabata - Frumusete si intristare :D

Trimiteți un comentariu