Cea mai veche firma din lume

Kongō Gumi Co., Ltd. (株式会社金剛組 Kabushiki Gaisha Kongō Gumi) este o companie japoneza de constructii fondata in 578, care a lucrat mai bine de 1400 de ani in mod continuu si independent, pana in anul 2006 cand a fost absorbita ca subsidiara a firmei Takamatsu.



Sediul afacerii de familie a fost creat in Osaka, cand un imigrant care a fost adus de printul Shōtoku din Baekje (Coreea) cu scopul de a construe templul Shitennō-ji decide sa-si deschida propria firma. Pe langa faimosul templul din Osaka firma a mai participat si la constructia castelului din acelasi oras. Un scrol de 3 metrii lungime din secolul 17 demonstreaza cum 40 de generatii din aceasta familie au dus mai departe firma de-a lungul secolelor.

Inainte sa fie cumparata de Takamatsu Construction Group in 2006 firma avea peste 100 de angajati si un rulaj annual de $70 milioane. Firma continua sa fie specializata in constructia de temple budiste, chiar daca in momentul de fata opereaza in totalitate ca subsidiara a lui Takamatsu.

Ce m-a impresionat cel mai mult e faptul ca in top 10 cele mai vechi firme din lume, Japonia conduce detasat cu 7 locuri ocupate, dintre care primele 6 (firme fondate inaintea anului 800!) sunt japoneze (in top mai exista o firma austriaca, una germana si una irlandeza-toate 3 inca functioneaza)


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu