Atacul cu gaz sarin din metroul din Tokyo

Chikatetsu Sarin Jiken (地下鉄サリン事件), a fost un atentat terorist domestic efectuat pe 20 martie 1995 in Tokyo de membrii sectei religioase Aum Shinrikyo. In decursul a 5 atacuri coordinate pe o serie de linii de metrou 12 oameni au murit, 50 au fost profund afectati si 1000 altii au avut probleme de vedere facandu-l astfel cel mai important atac care sa aiba loc in Japonia dupa cel De-al Doilea Razboi Mondial.

Fiecare atacator a purtat asupra lui doua pachete cu aproximativ 0,9l de lichid sarin, iar Yasuo Hayashi avea 1,3l, umplut in pungi de plastic si invelit in ziare.
Fiecare atacator a urcat pe cate o linie de metro si inarmati cu umbrele cu varf ascutit, la statii stabilite, impungeau punga cu umbrela si ieseau din metrou. Deoarece sarinul este cel mai volatil gaz iritant toti cei care erau in apropierea lichidului deveneau agenti purtatori ai vaporilor care dupa cea afectasera si membrii ai echipajelor de salvare.

Pe linia Chiyoda cele doua pungi de sarin au fost sparte in drum spre statia Shin Ochanomizu, in apropierea districtului de business Chiyoda. Trenul a continuat inca 4 statii pana la Kasumigaseki cand pungile au fost scoase din tren de catre 2 angajati (care ulterior urmau sa moara) si dupa aia a continuat inca o statie pana cand metroul a fost oprit, evacuat si curatat.




Pe linia Marunouchi pachetul a fost spart in drum spre statia Ikebukuro, cu atata putere ca varful umbrelei atacatorului s-a indoit. Trenul a continuat cand dupa 14 opriri  doi pasageri profund afectati au fost scosi din metrou si un angajat a scos pungile afara (unul din cei doi pasageri urmau sa moara). Trenul a continuat apoi cu sarinul pe podea inca 5 statii si a fost scos din functiune dupa 7. Ca urmare a actiunilor luate 358 de pasageri au fost raniti si unul a murit.

Pe linia Marunouchi directia Ikebukuro atacatorul trebuia sa intepe pungile in drum spre statia Yotsuya. Nu a reusit sa sparga decat una din cele doua asa ca eliberarea gazului s-a facut mult mai incet. Din aceasta cauza trenul a ajuns la capat de linie si a luat-o in directia opusa. Desi a fost verificat pungile nu au fost gasite, asa ca metro-ul a continuat pana la Hongo-sanchome cand angajatii au intrat sa curete vagonul, dar metroul a continuat pana la Kokkai-gijido-mae, o ora si 40 de minute dupa ce pachetul a fost spart. Nimeni nu a murit dar 200 de oameni au ajuns la spital in stare grava

Pe linia Hibiya, directia Tōbu Dōbutsu Kōen, pachetele de sarin au fost sparte in statia Ebisu si deja dupa doua statii efectele gazului au inceput sa se simta. La inca o statie pasagerii au inceput sa intre in panica si au fost evacuati, iar metro-ul a fost scos din uz dupa inca o statie. Un om a murit si 532 au fost sever afectati

Pe linia Hibiya, directia Naka-Meguro 3 pungi au fost sparte la Akihabara, cu cele mai multe impunsaturi dintre toti atacatorii. Deja la urmatoarea statie pasagerii au inceput sa se simta rau. Unul dintre pasageri, vazand ca pungile sunt de vina le-a dat un picior afara din metrou pe peronul statiei Kodenmacho. Datorita acestul fapt 4 oameni din statie au murit. Metroul a continuat inca o statie pana cand un pasager a apasat pe butonul de oprire de urgenta si toata garnitura s-a oprit la statia Tsukiji unde a fost retras in depou

Initial lumea a crezut ca atacul a fost o explozie si a fost astfel descris in reportajele media pana cand unii angajati si-au dat seama ca de fapt a fost un atac chimic. La ora 8:35 linia Hibiya a fost evacuata complet. In total in timpul atacului 8 oameni au murit si 275 au fost profund afectati




Dupa atac Aum si-a pierdut statusul de organizatie religioasa, desi Parlamentul Japonez a refuzat sa ilegalizeze grupul. In schimb, a oferit politiei putere sa ii monitorizeze constant.

Asahara a fost condamnat la moarte prin strangulare pe 27 Februarie 2004, dupa mai bine de 9 ani de judecata, dar in momentul de fata inca se asteapta executia (in Japonia nu se anunta datele de exucutie inainte ca ele sa aiba loc)

Pe 27 Noiembrie 2004 toate judecatile s-au terminat (mai putin cea a lui Asahara care avea sa mai continue cativa ani cu recursuri) si din cei 189 de membrii condamnati 13 au fost condamnati la moarte, 5 la viata in inchisoare, 80 diversi ani in inchisoare, 87 au avut sentinte cu suspedare, 2 au fost amendati si unul a fost gasit nevinovat.

In momentul de fata gruparea are aproximativ 2100 de membrii si inca mai recruteaza sub alte nume de gen Aleph.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu