Tsuneko Sasamoto

Tsuneko Sasamoto este una din primele femei fotojurnaliste din Japonia si in momentul de fata cea mai batrana fotografa din tara natala. Nascuta la 1 septembrie 1914, la 101 de ani inca mai face poze, desi si-a rupt si mana si ambele picioare cu cativa ani in urma.




Sasamoto a devenit fotograf profesional la 25 de ani si curiozitatea innascuta a dus-o intotdeauna spre locurile in care fotografiile facute impresionau publicul, atat pre cat si post razboi.

In 2014, aproape a de implini 100 de ani a avot o expozitie de fotografie numita 100 de femei
Multa din munca ei s-a legat de prezentarea femeilor care nu si-au primit laude din perioada Meiji (1868-1912) si Showa timpurie (1926-89). Expozitia 100 de femei de la Salonul de fotografie JCII din Tokyo prezinta cum femeile "independente si puternice care ieseau din toate tiparele" au reusit sa realizeze multe in ciuda discriminarii cu care erau intampinate.



La 101 de ani, dupa mai bine de 70 de ani de munca, Sasamoto se poate lauda cu fotografii care au prezentat schimbarea dramaticala a Japoniei in perioada ultimului secol. Si draguta de ea nu se lasa, vad ca, fiindca in momentul de fata lucreaza la un proiect numit Hana Akari, sau Lumina florii, un omagiu adus prietenilor sai care au murit.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu