Yamatai si Himiko

Ce fac jocurile video din oameni... Am inceput weekendul trecut sa ma joc Tomb Raider-ul din 2013, in care Lara Croft cauta locatia lui Yamatai si incearca sa inteleaga mai multe despre cultul lui Himiko. Initial am zis ca-i mare imaginatia celor care au dezvoltat jocul asa ca inventeaza si ei nume si locuri.

Am cautat informatii despre joc online si uite ce vad, ideea generala nu-i inventata, ba chiar e subiect de disputa intre multi istorici. Yamatai este denumirea sino-japoneza a tarii denumite de chinezi Wa (adica Japonia) In perioada Yayoi tarzie (adica 300 I.Hr-300 d.Hr)

Primele texte care mentioneaza existenta Yamatai apar in scrierile chinezesti din secolele 1-2 d.Hr si in momentul de fata multi istorici inca se cearta pe locatia exacta a lui Yamatai-koku, discustie care se pare ca dureaza de generatii. Multi au considerat Okinawa ca fiind locatia exacta a regatului despre care se vorbeste in scrierile antice. Altii spun ca de fapt ar fi de fapt intre nordul insulei Kyushu si provincia Yamato din insula Honshu.



Motivul pentru care nu se poate gasi un consens pe subiect se leaga de un itinerariu Corean prin Yamatai in perioada istorica mentionata, care pare sa ofere o anumita idee cu privire la drumul parcurs si locatia exacta a Yamatai-koku.

Dar ce e important e ca Yamatai acea o regina shamana numita Himiko. Izvoarele istorice Chinezesti mentioneaza legaturi tributare intre regina Himiko si imparatia Cao Wei (220–265) si ca oamenii au ales-o regina dupa decenii de razboaie intre regii Wa. 

Japonezii n-au nici o mentiune a lui Himiko, dar o leaga de Imparateasa consoarta Jingu care a domnit in aproximativ acelasi timp. La fel ca Yamatai-koku, nimeni nu poate sa fie de acord cu cine exact era Himiko, facand-o pe ea si regatul ei una din cele mai mari dezbateri despre istoria antica a Japoniei.
Queen Himiko.jpg

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu