"Am casa, dar nu vreau sa stau in ea"

別にホームレスなわけじゃなくて、家にかえりたくないだけ (Betsu ni hōmuresuna wake janakute, ie ni kaeritakunai dake)

Fraza auzita adesea la nomikai-uri (飲み会 - petrecere cu bautura), rostita cel mai adesea de barbati cu varste intre 30 si 40 de ani, cel mai adesea kaisha-in (会社員 angajat in companii). Barbati care dupa o naveta de 90 de minute nu vor sa se intoarca inapoi la casa din suburbie in care sotia care nu lucreaza (専業主婦 sengyō shufu) este dedicata in totalitate cresterii copiilor. Prefera sa lucreze mai mult si sa stea intr-un hotel capsula  (カプセル ホテル kapuseru hoteru) doua-trei seri pe saptamana. Si multa lume il intelege. Straniu pentru cineva care nu stie cultura, dar perfect normal in Japonia.


Problema e alta. Un numar din ce in ce mai mare de companii nu mai permit overtime pentru cel putin 1 zi pe saptamana. Sistemul audio al copaniei anunta la ora 8 seara ca "Astazi nu e zi lunga. Hai sa parasim cu totii cladirea la 8." Producatorul de mancare Ajinomoto a redus ora de plecare la 6, ceea ce este de neinteles in Japonia. Unele companii chiar ofera bonusuri daca pleci la timp de la servici!

Conceptul de echilibru indre viata privata si publica incepe sa capete teren in Japonia. Poate nu neaparat de dragul angajatilor, dar cu siguranta fiindca studiu dupa studiu demonstreaza cum statul peste program costa. Curentul, apa si aerul conditionat pe de-o parte, oboseala, problemele medicale si imaginea proasta a companiei pe de alta.

Dar ceea ce nu inteleg inca oamenii de stiinta si companiile care le asculta studiile e faptul ca angajatii nu mai simt dorinta sa se intoarca acasa. Unii angajati se strecoara inapoi la birou dupa ce s-a terminat programul, altii cer sa-si aleaga singuri zilele in are trebuie sa plece la timp, ca sa nu coincida cu ale nevestelor, De aceea strazile cu magazine si restaurante au intotdeuna clienti care se ascund de casa si care devin, pentru o perioada scurta de timp, refugiati intr-un colt, unde se pot aseza cu laptop-ul si asteapta ultimul tren catre casa.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu