Karoshi

Acum cateva luni am scris un articol despre cum incearca guvernul japonez sa reduca numarul de ore lucrate in medie pe saptamana de salarymen-i firmelor mari. Nu o fac de prea mult bine ci de prea mult rau. Japonezii lucreaza pur si simplu prea mult.

Lucru stiut, evident de mai gata oricine care a auzit un cuvant doua despre japonezi. E deja cliseu. Oameni care-si se simt obligati sa plece doar dupa ce pleaca sefii, sefi care pleaca doar dupa ce pleaca sefii lor si asa mai departe.

Din cand in cand se mai face o gluma sau o ironie, dar problema reapare de fiecare data cand o moarte e raportata in ziare. In acest caz Joey Tocnang, un filipinez de 27 de ani care lucra la o companie de casting in Japonia centrala a murit de un atac de cord in dormitorul firmei. Autoritatile au declarat legatura directa intre orele peste program lucrate de catre Joey si atacul de cord care l-a ucis. 



Si in astfel de moment reies la suprafata statisticile extrem de ingrijoratoare: 20% din muncitorii japonezi au risc ridicat de atac de cord, atac cerebral sau sinucidere din cauza orelor suplimentare pe care le fac. Aproximativ 23% din japonezi lucreate 49 de ore sau mai mult in medie in fiecare saptamana, comparand cu 16% din americani sau 10% din francezi. 

Numarul de oameni care au inceput sa ceara compensare pentru karoshi a crescut pana la 1456 anul trecut, iar secretarul general pentru Consiliul National de aparare a Victimelor karoshi crede ca numarul va creste constant, dat fiind faptul ca guvernul refuza sa accepte unele morti ca fiind direct legate de prea multa munca. Anul trecut s-au semnalat 93 de cazuri de sinucidere cauzate de epuizare de la munca si orele suplimentare au fost partial de vina pentru alte 2159 de sinucideri

In cazul lui Joey acesta facea intre 78 si 122 de ore suplimentare pe luna.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu