Emoji (絵文字)

Considerand ca Oxford Dictionary a numit "😂" ca fiind cuvantul anului in 2015 m-am gandit ca am ajuns la acel punct in istorie in care nu ne mai putem intoarce la ce-a fost.

Emoji sunt ideograme si smiley-uri folosite in mesajele electronice de pe net pentru a exprima diverse trairi sau pentru a face referire la obiecte, locuri sau animale. Cuvantul care initial insemna pictograma vine de la e (絵, imagine) + moji (文字, simbol).  Toata lumea le stie si le foloseste, fiind extrem de populare la nivel mondial de cand Apple le-a inclus in iPhone, urmat la putin timp de Android si alte sisteme de operare mobile.


Emoji-urile au fost inventate in anii 90 si folosite in diferite variante de providerii de telefonie mobila in Japonia. Primul emoji a aparut in 1998 sau 1999 cand un angajat al platformei de Internet mobil NTT DoCoMo s-a inspirat din pictogramele folosite pentru a descrie vremea si din caracterele chinezesti care exprimau emotii standard.




Angajatul, numit Shigetaka Kurita, a creat 180 de emoji bazate pe expresiile pe care le vedea in jurul sau la mai multi oameni sii alte obiecte care i-au atras atentia din oras. In 1997 Nicolas Loufrani, vazand cresterea volumului de utilizare in emojiurilor in format ASCII a inceput sa experimenteze cu crearea icoanelor colorate care corespundeau pictogramelor ASII. De acolo a creat primul "dictionar" al emoticoanelor existente, separate pe categorii.

The rest, as they say, is history.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu