Yasuke(弥助 sau 弥介, 彌助sau 彌介)

Initial planuiam o alta postare pentru saptamana asta, dar data fiind apropierea de Craciun am decis ca nu accum e momentul sa fim super seriosi si contemplativi la perioade grele din istorie. E sfarsit de an, un pic de relaxare merge si am zis ca o poveste interesanta.

Nu cred ca a auzit cineva de Yasuke, e destul de ascuns ca si personalitate istorica, probabil din cauza ca nu a fost un mare lord sau un un intelept de seama. Dar a fost primul samurai negru din istoria Japoniei.

Aflat sub conducerea lui Oda Nobunaga, Yasuke (nume probabil primit din partea lordului) era un servitor sosit in Japonia in 1579 impreuna cu iezuitul italian Alessandro Valignano, care fusese numit Vizitor (inspector) al Indiilor (adica Africa de est si Sud si Estul Asiei). Cand a venit se pare ca a mirat multa lume si unii oameni au fost striviti cand se adunau grupuri sa-l vada.

Auzind despre situatie Oda Nobunaga a comandat sa-l vada si, crezand ca pielea ii era neagra de la cerneala i-a comandat sa isi dezveleasca pieptul si sa se spele. Vazand ca de fapt culoarea pielii este neagra cu adevarat Nobunaga i-a oferit un post

In may 1581 Yasuke a mers impreuna cu Nobunaga la castelul sau din Azuchi si acolo il descrie scribul castelului ca fiind "Negru, cu pielea de culoarea carbunelui, si inalt de 6 shaku 2 sun (188cm)". Nobunaga prefera conversatiile cu Yasuke (cel mai probabil in japoneza pe care Yasuke a invatat-o de la fostul sau sef iezuit) si din aceasta cauza Nobunaga l-a crescut repede in rang, oferindu-i o katana ceremoniala, o rezidenta proprie si numit pazitor al armelor.


In Iunie 1582 cand Nobunaga a fost invins si obigat sa-si faca seppuku in Kyoto in fata armetei lui Akechi Mitsuhide, Yasuke s-a aliat cu urmasul lui Nobunaga-Oda Nobutada si a luptat inca cateva luni pana sa fie intr-un final invins de Akechi.

Cand oamenii lui Akechi au intrebat ce sa faca cu el acesta a raspus ca "negrul nu este japonez, deci nu stie ce face, asa ca sa fie trimis la nanban-dera" (sau nanban 南蛮寺 adica templul barbarilor sudici-biserica iezuita). Considerand ca Buddha era desenat ca fiind negru si lipsa oricarui text care sa sustina existenta unei discriminari a oamenilor de culoare in Japonia medievala istoricii cred ca Akechi a folosit culoarea lui Yasuke drept pretext pentru a nu-l omori, pastrand in acelasi timp aparentele.

Dupa ce s-a intors insa la biserica nu se mai stie ce s-a intamplat cu el. La scurt timp dupa (1584) se mentioneaza despre un artilerist negru, dar cel mai probabil nu e aceasti persoana, considerand ca erau multi negrii in japonia veniti odata cu iezuitii, ca sclavi/servitori ai europenilor sau ca angajati independenti.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu