Melcii zburatori japonezi

Melcii zburatori japonezi nu se refera (din pacate) la o specie de melciu cu aripi. Ar fi fost prea frumos. Se refera insa la un fenomen interesant observat in insulele japoneze. Cercetatorii au descoperit ca aproximativ 15% din melcii mancati de pasarile arhipelagului ajung sa supravietuiasca digestiei si sa fie gasiti vii in fecalele pasarilor.

Tornatellides boeningi (c) Shinichiro Wada

Mejiro sau "ochi albi "este o specie de pasare nativa insulei Hahajima care se hraneste, printre altele un melc mic de uscat numit Tornatellides boeningi. In mod normal oamenii de stiinta au demonstrat ca exista posibilitatea ca melcii de apa sa supravietuiasca digestia cand sunt mancati de pesti, dar nimeni nu stia daca acelasi proces se poate aplica si pasarilor respectiv melcilor de uscat.

Au studiat pe langa rata supravietuirii si diversitatea genetica a populatiei de T. boeningi din Hahajima si au descoperit o variabilitate impresionanta. Insula se afla la 1000 de km sud de Tokio Avest lucru sugereaza ca pe langa imperecherea cu melcii din apropiere populatii noi au fost formate din contact facut intre melcii din zone diferite. In mod normal melcii se pot imperechea pe un anumit areal. Daca arealul este depasit trebuie sa incepem sa ne gandim la modalitati de transport rapid al nevertebratelor, cum ar fi stomacul pasarilor, sau cicloanelor.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu